Pieczony szczupak

Pieczony szczupak

W rybnym spotkaliśmy ( ja i Mąż) szczupaka!

Piękny był, więc nie mogliśmy nie zaprosić go do domu ;)

Do upieczenia szczupaka zainspirował mnie przepis Moniki.

 

 

Składniki:

 

około 2kg oprawionego szczupaka
(ja miałam jednego dorodnego)

3 średnie marchewki

2 czerwone cebule

3 łyżki miękkiego masła

kilka gałązek lubczyku

kilka ząbków czosnku

2 duże kiści pomidorków koktajlowych

2 łyżki musztardy miodowej/Dijon/sarepskiej

pieprz

sól morska, oliwa / olej kokosowy do pieczenia

 

 

 

 Rybę osusz papierowym ręcznikiem.

Posól delikatnie na zewnątrz i w środku.

  Masło utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,

dodaj do niego 2 łyżki musztardy,

wymieszaj na jednolitą masę, posmaruj masą rybę w środku.

Cebule pokrój w cienkie plastry,  połowę krajanki włóż do środka ryby,

dokładaj również do środka po kilka pojedynczych listków lubczyku.

Powierzchnię ryby posmaruj pozostałą musztardą i oprósz pieprzem.

 Na dno blachy wlej kilka łyżek oliwy/oleju kokosowego, ułóż na niej rybę.

Po bokach dosyp marchew pokrojoną w cienkie plastry, cebulę i

dodaj pozostałe liście lubczyku.
 Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 o C na około godzinę.

 

szczupak

 

szczupak

Kuchnia, Strona Główna

3 komentarze

Zostaw swój Komentarz