Pieczony placek ziemniaczany z jajkami i chili

Placek ziemniaczny zna chyba każdy.
Ale ten placek jest wyjątkowy.
Nie jest sam i jest pieczony.
Pycha!
Składniki na dwie porcje:
( przepis podpatrzony https://www.kwestiasmaku.com )
250 g ziemniaków 1/4 cebuli pieprz oliwa extra vergine 2 jajka kawałek papryczki chili, bazylia + sałata do podania
Dno i niski bok żaroodpornej patelni (np. żeliwnej, tzw. skilletu) lub innej żaroodpornej formy posmaruj grubszą warstwą oliwy extra vergine. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzeć na tarce (ja cebulkę pokroiłam), dodaj 2 łyżki oliwy extra vergine i pieprz. Wyłóż na dno przygotowanej patelni i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, następnie ustawić jeszcze wyższą moc piekarnika (np. włączyć górną grillową grzałkę) i piecz placek jeszcze przez około 5 minut do czasu aż się zrumienią. Wówczas wbić jajka, posyp posiekaną chili i piecz jeszcze przez około 3 minuty, tylko do czasu aż białko będzie już ścięte a żółtko pozostanie płynne. Wyjmij z piekarnika, dopraw pieprzem. Podawaj z listkami bazylii i sałatą.
Piekarnik nagrzej do 220oC.
Zostaw swój Komentarz