Pieczony placek ziemniaczany z jajkami i chili

Pieczony placek ziemniaczany z jajkami i chili

Placek ziemniaczny zna chyba każdy.

Ale ten placek jest wyjątkowy.

Nie jest sam i jest pieczony.

Pycha!

 

 

Składniki na dwie porcje:

( przepis podpatrzony https://www.kwestiasmaku.com )

 

250 g ziemniaków

1/4 cebuli

pieprz

oliwa extra vergine

2 jajka

kawałek papryczki chili, bazylia

+ sałata do podania

 

 

 



    Piekarnik nagrzej do 220oC.

Dno i niski bok żaroodpornej patelni (np. żeliwnej, tzw. skilletu)

lub innej żaroodpornej formy posmaruj grubszą warstwą oliwy extra vergine.

Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzeć na tarce (ja cebulkę pokroiłam),

dodaj 2 łyżki oliwy extra vergine i pieprz.

Wyłóż na dno przygotowanej patelni i wstaw do piekarnika.

Piecz przez 15 minut, następnie ustawić jeszcze wyższą moc piekarnika

(np. włączyć górną grillową grzałkę)

i piecz placek jeszcze przez około 5 minut do czasu aż się zrumienią.

Wówczas wbić jajka, posyp posiekaną chili i piecz jeszcze przez około 3 minuty,

tylko do czasu aż białko będzie już ścięte a żółtko pozostanie płynne.

Wyjmij z piekarnika, dopraw pieprzem.

Podawaj z listkami bazylii i sałatą.

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka