Pieczony omlet z suszonymi pomidorami

Pieczony omlet z suszonymi pomidorami

To już trzeci przepis z książki Gino D'Acampo.

Uważam, że tym omletem możecie zaskoczyć bliskich.

Niech omlet nie kojarzy się tylko ze śniadaniem :)

 

Składniki na 5-6 porcji:

5 łyżek oliwy extra virgin

250g porów, pokrojonych w cienkie plastry

100g liści rukoli

100g szpinaku

100g włoskiej kapusty, poszatkowanej

8 dużych jajek

5 łyżek posiekanych świeżych liści mięty

(u mnie melisa)

150g fety, rozkruszonej

30g świeżego, startego parmezanu

50g suszonych pomidorów z oleju,

odsączonych i pokrojonych w cienkie plasterki

sól i świeżo mielony pieprz

(ja sól pominęłam)

 

 

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 o C.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę.

Na gorący tłuszcz wrzuć pory i podsmaż na średnim ogniu 10 minut,

by zmiękły.

Dorzuć rukolę, szpinak i kapustę.

Podduś kolejne 4-5 minut,

by rośliny zwiędły.

Warzywa przenieś do dużej miski i odstaw,

by trochę ostygły.

Jajka wbij do miski z warzywami,

dodaj miętę, ser feta, parmezan i suszone pomidory.

Dopraw solą i pieprzem;

bardzo dokładnie wymieszaj.

Płytkie okrągłe naczynie do zapiekania,

o średnicy 20 cm natłuść oliwą.

Wlej do niego przygotowaną masę.

Piecz na środkowej szynie piekarnika

około 40 minut lub do ścięcia.

Wyjmij omlet z piekarnika i przed pokrojeniem pozwól mu odpocząć 3 minuty.

Podaj z sałatką z pomidorów.

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz