Pieczony kurczak udający kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu

Pieczony kurczak udający kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu

Kurczak pieczony,

ale smakuje jak taki smażony w głębokim tłuszczu.

Więc ten oto przedstawiony jest zrowszy,

a jednak tak samo smaczny:)

 

Składniki:

 

 
8 podudzi kurczaka
 
350 ml maślanki
 
1 łyżeczka soli morskiej
 
1 łyżeczka mielonego imbiru
 
1 łyżeczka kurkumy
 
1 łyżeczka mielonej kolendry
 
3 łyżeczki mielonej papryki
 
200 g bułki tartej
 
czubata łyżeczka curry
 
pieprz
 
 
 
 
 
 
 
 
W misce wymieszaj maślankę z solą, imbirem, kurkumą oraz kolendrą i papryką (2 łyżeczki).
Włóż do mieszanki oczyszczonego kurczaka,
dokładnie obtocz i schowaj do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia nagrzej piekarnik do 190 o C.
W miseczce wymieszaj bułkę tartą z  łyżeczką papryki i curry,
dodaj pieprzu.
Kurczaka pojedynczo obtaczaj dokładnie w mieszaninie bułki tartej i przypraw,
następnie układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 45 - 60 minut, do ładnego zbrązowienia.
 
 
Pieczony kurczak udający kurczaka smażonego w głębokim tłuszczu
 
 
 
Przepis podpatrzony u Plate of Joy
Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz