Pieczone placuszki z mintajem

Pieczone placuszki z mintajem

Placuszki, które nadają się na każdy posiłek,

o każdej porze dnia.

Są delikatne, pyszne i pachnące.

W oryginale są brokuły,

ale że u mnie w sklepach nie było,

zastapiłam je papryką:)

 

 

Składniki:

180 g ziemniaków
100 g mintaja
duża papryka
1/2 średniej cebuli
1 jajko
sól, pieprz
łagodna papryka
+
100 g lekkiego naturalnego serka homogenizowanego lub kanapkowego
2 łyżki jogurtu naturalnego

2 duże ząbki czosnku
(drobiutko posiekane)

świeżo mielony pieprz

 

 

 

 

Obrane ziemniaki i pokrojoną paprykę ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości

(oczywiście osobno).

Filet z mintaja podsmaż na patelni

(możesz też ugotować tak jak ja, na parze),

wystarczy chwila, aby ryba zaczęła się kruszyć,

wtedy przełóż ją do miski i jak przestygnie to sprawdź, czy w środku na pewno nie pozostały żadne ości.

Ugotowane ziemniaki ubij wraz z papryką na puree (ziermniaki i papryka muszą być odcedzone),

dodaj do ryby i wbij jajko, a następnie dodaj posiekaną cebulę.


Do masy dodaj 1/2 łyżeczki pieprzu i tyle samo łagodnej papryki

- jeżeli do ziemniaków i brokułów dałaś tylko odrobinę soli,

to możesz w tym momencie dodać jeszcze pół łyżeczki.



Wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę,

podobnie jak na klasyczne kotlety mielone i w dłoniach formuj placuszki,

które następnie ułóż na blaszce z papierem do pieczenia,

a następnie posyp dodatkowo papryką.

 

 

Placuszki piecz w 180 oC przez 20 minut (lub 15 z termoobiegiem).
Gotowe gorące kawałki są bardzo delikatne, więc ściągaj je z blaszki przy użyciu drewnianej, płaskiej szpatułki.

Podczas pieczenia placuszków przygotowuj sos czosnkowy:

wszystkie wymienione wyżej składniki do sosu wymieszaj ze sobą i gotowe:)

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka