Pieczone kotlety z kaszy jaglanej

Pieczone kotlety z kaszy jaglanej

Skoro jestem chora to nie mam apetytu,

więc postanowiłam zrobić coś pysznego, ale nieciężkostrawnego.

Kotleciki są pyszne i co najważniejsze nie są smażone

i nie mają w sobie ani grama mięsa:)

Przepis podpatrzony u indamietekkitchen.

 

Składniki:

 

1 szklanka kaszy jaglanej

(ugotuj ją tak, by była kleista)

1 szklanka mrożonej włoszczyzny w paskach

1/2 szklanki sezam

1/2 szklanki pestek dyni

3 łyżki sosu sojowego

duża szczypta płatków chilli

szczypta imbiru

1 malutka cebulka

10 pieczarek

płaska łyżka oliwy

pieprz

 

 

Sos:


jogurt naturalny
2 łyżki ostrego ketchupu
szczypta płatków chilli

 

 

Sezam i pestki dyni upraż na suchej patelni

- uważaj na sezam, aby się nie spalił, bo będzie gorzki.

 

Oliwę rozgrzej na patelni,

pieczarki drobno pokrój i razem z włoszczyzną

smaż około 10 minut na średnim ogniu.

Dopraw pieprzem.

 

Ugotowaną kaszę wymieszaj z sezamem, pestkami dyni, włoszczyzną i pieczarkami.

Dodaj posiekaną drobno cebulkę,

sos sojowy, imbir i płatki chilli.

 

Piekarnik rozgrzej do 200 o C.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.

 

Z powstałej masy formuj kotleciki i układaj na blasze.

Piecz z każdej strony około 15 minut.

 

Podawaj z ostrym sosem.

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

4 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka