Pieczone kawałki kalafiora w panierce

Pieczone kawałki kalafiora w panierce

Kalafior każdy zna.

Nie każdy lubi,

ale czy każdy wie ile wartości ma kalafior?

Np. zawiera:

sulforafan, związek chemiczny przyspieszający usuwanie z organizmu trujących substancji

o potencjale do tworzenia komórek rakowych,

 witaminę A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K,

błonnik, beta-karoten, potas, magnez, sód, żelazo, mangan,

wapń, fosfor, cynk, miedź, fluor, jod, chlor.

 

Prawda, że warto go jeść?

W tej wersji Was zachwyci!

 

Składniki:

 

kalafior

szklanka mąki z ciecierzycy

1¼ szklanki wody lub mleka roślinnego

2½ łyżeczki czosnku w proszku

2 łyżeczki wędzonej papryki

kilka garści płatków kukurydzianych

pieprz

 

 

 Kalafior obierz z liści i ponacinaj główki na średniej wielkości kawałki

– takie na jeden gryz.

Ugotuj je na parze bądź w wodzie, aż będą miękkie, ale nadal lekko al dente.
 Do mąki z ciecierzycy dodaj przyprawy oraz wodę i wymieszaj na gładkie ciasto.

Odstaw na kilka chwil i nagrzej piekarnik na 220°C.
 Płatki kukurydziane przesyp do szerokiej, płaskiej miski i roznieć je w palcach,

aby się pokruszyły na mniejsze kawałki.

Kalafior zamaczaj w cieście z ciecierzycy, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych

– i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tak opanierowany kalafior piecz w piekarniku,

aż będą złociste i chrupiące, średnio 15–20 minut (czas zależy od wielkości kawałków).

Dla skrócenia czasu można piec na termoobiegu.


 Gotowe!

Podawaj z ulubionym sosem.

 

Oryginał przepisu zajdziecie na ERVEGAN!

 

 

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka