Pieczone bataty z kurczakiem, oliwkami i fetą

Pieczone bataty z kurczakiem, oliwkami i fetą

Lubię bataty od jakiegoś czasu,

jednak nie jadam ich zbyt często...,

pewnie z powodu na cenę.

Choć ostatnio za dwa zapłaciłam 6zł

i to był obiad dla dwóch osób :),

więc coś źle to musiałam wcześniej kalkulować.

Polecam Wam taką formę batata.

Zdrowa i nie licząc pieczenia bardzo szybka.

 

Składniki dla 2 - 4 osób:

(mój przepis)

 

2 bataty

120g fety

połówka podwójnej piersi z kurczaka

kilka pomidorków koktajlowych

kilkanaście oliwek zielonych

czerwona cebula

pieprz, sól

 

Piekarnik nagrzej do 190 o C.

Bataty natrzyj oliwą i posyp delikatnie solą.

Połóż je w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika

na 70 minut

(twardość ziemniaka słodkiego sprawdzaj na jego środku).

Pod koniec pieczenia batatów pierś pokrój na małe kawałki,

cebulę pokrój w piórka, pomidorki i oliwki poprzekrajaj na pół.

Fetę pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw pieprzem do smaku.

Upieczone bataty rozkrój na pół

i na każdą połowkę wyłóż 1/4 mieszanki warzywnej z fetą.

 

Pyszne!

 

 

 Bataty

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz