Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń rzymska z jajkiem

Pieczeń przygotował mój Mąż.

Była pyszna i z samego serduszka mojego lubego:)

Przepis wziął ze strony jem co umiem.

 

Zmienił tylko mięso wieprzowe na indycze.

 

 

Składniki:

900g  mięsa mielonego z indyka

  1 cebula

  bułka

  mleko do zamoczenia bułki

  4 jajka

  bułka tarta

sól

pieprz

majeranek

papryka słodka i ostra

 

 

 

 

Bułkę pokrój lub porwij na mniejsze kawałki,

włóż do miseczki i zalej mlekiem, żeby rozmiękła.

3 jajka ugotuj na twardo,

około 6 minut

(nie gotuj zbyt długo, bo wtedy pojawią się wokół nich sine obwódki).

Ugotowane jajka wystudź w zimnej wodzie i obierz.

Do miski przełóż mięso,

wbij 1 jajko,

dodaj 2 łyżeczki soli (ja uważam, że przy indyczym miesie wystarczy całkowicie jedna łyżeczka),

3 łyżeczki pieprzu,

2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej i garść majeranku.

Bułkę odsącz na sitku i dodaj do mięsa.

Cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dorzuć do mięsa.

Mięso wymieszaj dokładnie ze wszystkimi składnikami,

najlepiej rękami;

mieszaj  kilka minut, do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Rozgrzej piekarnik do 180ºC.

 

Keksówkę wysmaruj masłem (dno i boki) i posyp bułką tartą.

Trochę mniej niż połowę mięsa wyłóż do foremki,

rozprowadź dokładnie i wzdłuż foremki w równych odstępach ułóż pozostałe jajka.

Następnie całość przykryj resztą mięsa (delikatnie żeby nie zgnieść jajek).

Górę pieczeni posyp bułką tartą i włóż do rozgrzanego piekarnika na około godzinę,

można sprawdzić po tym czasie tak samo jak ciasto

– wkładając do środka patyczek – jeśli jest suchy, znaczy, że pieczeń gotowa.

 

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka