Pieczarkowe placuszki bez mąki

Pieczarkowe placuszki bez mąki

Pyszne, bezmączne i fantastyczne na takie przedwiośnie

(jeszcze chłodne, ale już słonecznie ciepłe;)

Przepis podpatrzony u Agaty.

 

 

Składniki:

2 jajka

1 łyżka otrębów pszennych/gryczanych

100 g pieczarek

1 średnia cebula

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1/2 kubka posiekanego świeżego szpinaku

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki ostrej papryki

świeżo zmielony pieprz

 

Sosik:

4 łyżki jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

1 łyżka posiekanego szczypiorku

świeżo zmielony pieprz

 

 

Pieczarki pokrój w średniej wielkości kostkę i wraz z posiekaną cebulką

i drobno pokrojonym szpinakiem duś kilka minut na patelni

podlewając odrobinę wodą,

kiedy pieczarki wyraźnie zmniejszą objętość,

a cebula będzie już miękka -niech reszta wody odparuje wtedy zawartość patelni przekłóż do miski

i poczekaj aż lekko ostygnie.

 

Do miski dodaj posiekany szczypiorek, otręby, przyprawy oraz jajka i wszystko dokładnie wymieszaj,

najlepiej za pomocą trzepaczki.

Na dobrze rozgrzaną patelnię z nieprzywierająca powłoką nałóż 2-3 łyżki przygotowanej masy
i obsmażaj  1-2 minuty z obu stron.

Gotowe placuszki podaj z lekkim sosem czosnkowym na bazie jogurtu

z dodatkiem świeżego szczypiorku.

(składniki na sos wymieszaj ze sobą)

 

Placuszki pieczarkowe

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka