Peperonata

Peperonata

Peperonata to szybsza wersja ajvaru czy ljutenici.

Nie zastąpiąna gdy mamy w w domu tylko paprykę,

pomidory i chleb / wafle ryżowe,

a chcemy zjeść pyszną kolację bez wychodzenia z domu!

Przepis podpatrzony w Jadłonomi.

 

 

Składniki:

 

4 kolorowe papryki

2 - 3 łyżki oliwy

ząbek czosnku

2 pomidory, wydrążone i obrane ze skórki

czarny pieprz

do podania: garść liści bazylii lub / i ulubione kiełki

 

Piekarnik rozgrzej do 220oC.

Całe papryki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

i piecz przez 30 - 40 minut,

a po tym czasie obróć i piecz jeszcze 20 minut do czasu,

aż będą równo spieczone.

Upieczone papryki przełóż do szczelnego plastikowego pojemnika

i zostaw je na 15 minut

– dzięki działaniu pary wodnej znacznie łatwiej będzie je obrać.

Papryki obierz ze skóry, pozbaw pestek z wnętrza i pokrój na grube paski.

Następnie posiekaj czosnek, na dnie garnka rozgrzej oliwę

i podsmażaj go przez 1 minutę.

Dodaj do niego papryki, pomidory oraz szczyptę pieprzu i gotuj bez przykrycia przez 15 - 20 minut.

Na sam koniec dodaj liście świeżej bazylii i wymieszaj.

Możesz posypać kiełkami.

Podawaj na gorąco z bruschettami

lub na zimno jako dodatek do kanapek i sałatek

(ja bardzo lubię na ryżowym waflu)

Możesz  peperonatę przechowywać w lodówce do 14 dni.

 

 Peperonata

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka