Pęczak duszony z udkami

Pęczak duszony z udkami

Jak wiecie nie przepadam za kaszami,

ale próbuję się do nich przekonać.

 

I to kolejne danie, gdzie kasza jest nie tylko zjadliwa,

ale i pyszna!

Mama mi ostatnio mówiła, że jak byłam mała zajadałam się kaszami,

czas do tego wrócić:)

 

 

 

Składniki na 4 osoby:

 

6 udek

200 g pęczaku

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

½ selera

2 pory (jasna część)

600 ml wody

3 liście laurowe

4 kuleczki pieprzu

 pieprz, papryka ostra i słodka, curry, lubczyk

2 łyżki oleju

 

 

 

 

Udka umyj, osusz i przypraw lubczykiem,papryką ostrą i curry.

 Marchew, seler, por i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w cieniutkie plasterki.

 

 Do naczynia żaroodpornego wsyp pęczak,

 dorzuć marchewkę, seler,  pietruszkę i por.

 Dodaj liście laurowe i pieprz.

 

Ułóż na to udka.

 Wodę wymieszaj z 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu,

łyżeczką curry i 3/4 łyżeczki słodkiej papryki.

 Wlej do naczynia.

 

 Duś w piekarniku rozgrzanym do 180 o C przez 60 minut.

 

 

 

Inspirowany przepisem Marty

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz