Pasztet z wątróbki

Pasztet z wątróbki

Przepis podpatrzony u bernadettap,

tyle, że u mnie bez klarowanego masła.

 

Składniki:

 

45 dag wątróbki drobiowej

1 szklanka mleka

1/2 dużej cebuli

1 duży ząbek polskiego czosnku

5 dag żurawiny

50 ml wiśniówki

łyżka oleju rzepakowego

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól

pieprz

 

 

 

 

Wątróbkę oczyść z błonek, dokładnie opłucz i zalej mlekiem.

Odstaw na około 2 godziny.

Żurawinę zalej wiśniówką

i również odstaw na 60-120 minut.  

Czosnek i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Podsmaż na rumiano na rozgrzanym oleju.

Dodaj odsączoną z mleka wątróbkę

oraz 4/5 żurawiny nasączonej wiśniówką.

Podsmażaj do chwili aż mięso straci kolor surowizny,

ale nadal będzie lekko różowe w środku (4-5 minut).

Odstaw do wystudzenia.

Wszystkie składniki przełóż do pojemnika blendera

i miksuj dokładnie na jednolitą masę.

Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Pasztet przełóż do dwóch niedużych pojemniczków,

wyrównaj powierzchnię.


Pozostałą żurawinę wrzuć na rozgrzaną patelnię i podsmaż na niedużym ogniu

do czasu aż wiśniówka odparuje.

Żurawinę wyłóż na wierzch pasztetu.

Pasztet włóż do lodówki na kilka godzin.

Przechowuj do 48 h .

 

 

Pasztet z wątróbki

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz