Pasztet z soczewicy i marchewki

Pasztet z soczewicy i marchewki

Jadłonomia to dla mnie miejsce,

gdzie wyszukuję sobie co by tu jeszcze...

bez mięsa zjeść.

Nie napiszę, że jest lekko,

bo nie jest i zdarzyło mi sie zgrzeszyć,

ale na co dzień mięso już nie gości w moim żołądku

(nie piszę na stole, bo mam w pełni mięsożernego Męża:)

 

Ten pasztet oczarował nie tylko mnie,

ale i mamę i Męża!

Warto spróbować!

 

Składniki:

2 szklanki czerwonej soczewicy

5 średnich marchewek

3 łyżki bułki tartej

łyżka sosu sojowego

czubata łyżeczka kuminu

szczypta chili

olej

pieprz

 

Soczewicę ugotuj we wrzącej wodzie aż do rozpadnięcia się, czyli jakieś 15-18 minut.
W międzyczasie marchewki zetrzyj na tartce lub zblenduj i duś na dnie głębokiego rondla razem ze wszystkimi przyprawami. 
Soczewicę odcedź i odciśnij z wody.

Połącz z marchewkę, dodaj bułkę tartą i dopraw pieprzem. 
Masę przełóż do keksówki posmarowanej delikatnie olejem

i piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

 

pasztet z soczewicy i marchewki

 

Smacznego!

 

kanapeczki

(po lewej pasztet a po prawej pasta buraczano - tofu)

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka