Pasztet z marchewki
Poszukuję sobie pasztetów idealnych i ten do takich należy.
Puszysty, pyszny, lekko słodki i ostry.
Mmmm....
Podpatrzony u Fun & Taste
Składniki:
1,5 kg marchewki
1 l bulionu warzywnego z kostki
1 pęczek świeżo posiekanej natki pietruszki
190g masła
2 łyżki cukru
100 ml białego wina
4 jajka
4 łyżki mąki
2 łyżki soku z cytryny
250 ml śmietany
pieprz
olej do wysmarowania formy ( bądż forma silikonowa)
Marchewki umyj i obierz, odłóż z 5-6szt cienkich marchewek tej samej grubości
(jeżeli masz tylko grube marchewki-jak ja- to jedną bądź dwie grube pokrój w paski).
Resztę pokrój na plasterki i gotuj 20 minut w 750 ml bulionu.
Całe marchewki ułożóne w jednej warstwie smaż na 2 łyżkach masła przez 5 minut.
Wlej resztę bulionu i wino,
cukrem i odparuj płyn, obracając marchewki by pokryły się równomiernie gęstym sosem.
Pokrojone marchewki, zmiksuj, dodaj resztę masła, przestudź.
Następnie dodaj jajka, posiekaną natkę, śmietanę, sok z cytryny i mąkę.
Przypraw pieprzem,formę wysmaruj olejem.
Na dnie ułóż warstwę masy marchewkowej,
następnie całe marchewki, warstwę masy, całe marchewki, zakończ warstwą masy.
Formę przykryć natłuszczoną folią.
Piecz 1,5 godziny w kąpieli wodnej ,
w 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu pasztet ostudźi wstaw na noc do lodowki.
Zostaw swój Komentarz