Pasztet z marchewki

Pasztet z marchewki

Poszukuję sobie pasztetów idealnych i ten do takich należy.

Puszysty, pyszny, lekko słodki i ostry.

Mmmm....

 

Podpatrzony u Fun & Taste

 

 

Składniki:

1,5 kg marchewki

1 l bulionu warzywnego z kostki

1 pęczek świeżo posiekanej natki pietruszki

190g masła

2 łyżki cukru

100 ml białego wina

4 jajka

4 łyżki mąki

2 łyżki soku z cytryny

250 ml śmietany

 pieprz

olej do wysmarowania formy ( bądż forma silikonowa)

 

 

Marchewki umyj i obierz, odłóż z 5-6szt cienkich marchewek tej samej grubości

(jeżeli masz tylko grube marchewki-jak ja- to jedną bądź dwie grube pokrój w paski).

Resztę pokrój na plasterki i gotuj 20 minut w 750 ml bulionu.

Całe marchewki ułożóne w jednej warstwie smaż na 2 łyżkach masła przez 5 minut.

Wlej resztę bulionu i wino,

 cukrem i odparuj  płyn, obracając marchewki by pokryły się równomiernie gęstym sosem.

 

 

Pokrojone marchewki, zmiksuj, dodaj resztę masła, przestudź.

Następnie dodaj jajka, posiekaną natkę, śmietanę, sok z cytryny i mąkę.

Przypraw pieprzem,formę wysmaruj olejem.

Na dnie ułóż warstwę masy marchewkowej,

następnie całe marchewki, warstwę masy, całe marchewki, zakończ warstwą masy.

Formę przykryć natłuszczoną folią.

Piecz 1,5 godziny w kąpieli wodnej ,

w 180°C  we wcześniej nagrzanym piekarniku.

Po upieczeniu pasztet ostudźi wstaw na noc do lodowki.

 

pasztet marchewkowy

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz