Pasztet z kurczaka z pistacjami

Pasztet z kurczaka z pistacjami

Uwielbiam psztety i mięsne i warzywne.

Ten jest przepyszny, delikatnie słodki (jak ktoś nie lubi można pominąć amaretto).

Pasztet świetnie nadaje się na pikniki czy zbliżającą się Wielkanoc

(mówię oczywiście o prawosławnej Wielkanocy, którą sama obchodzę).

Przepis Odkryłam na Krachym Spodzie, tylko zamiast brandy lub koniaku dodałam amaretto.

 

Składniki:

 

1/2 kg piersi z kurczaka

1/2 kg udek (bez kości) z kurczaka

1/4 l amaretto

dwie duże garści pistacji

duży pęczek natki pietruszki

dużo pieprzu

 

 

Przygotowywanie pasztetu zacznij dzień wcześniej.

Mięso drobno pokrój i zalej amaretto.

Zostaw na 12h.

Po tym czasie przełóż je do malaksera i zmiel na gładką masę.
   Pistacje obierz, drobno posiekaj i delikatnie podpraż na suchej patelni.
 Dodaj do mięsa razem z natką pietruszki i jeszcze przez chwilę miel.
 Dopraw pieprzem. 

 

Z wykorzystaniem folii spożywczej robimy z przygotowanej masy mięsnej wałki o średnicy około 4 cm.

Tak przygotowane pasztety pieczecz w kąpieli parowej przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC
Do blachy nalewam wodę a pasztety kładę na ruszcie / kratce w piekarniku.
W efekcie potrawa jednocześnie piecze się od góry i gotuje w parze od dołu, ale nie leży w wodzie.

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz