Pasztet z białej fasoli

Pasztet z białej fasoli

Lubię piec pasztety warzywne, jednak nie każdy mi smakuje.

Ten pobij nie tylko moje serce, ale także serce mojej babci,

która myślała, że w składzie mięso się znajduje ;)

 

Przepis podpatrzony u Pani Kanki

(lekko zmodyfikowany)

 

 

Składniki:

 

2 puszki białej fasoli

300 gram pieczarek

 cebula

cebula czerwona

pęczek natki pietruszki

 1 duże jajko

3 łyżki oleju roślinnego

 Łyżka siemienia lnianego

 4 łyżki bułki tartej

 

 

 

Fasolkę odsącz z zalewy i zmiksuj.

Obie cebule pokrój w kosteczkę,

połowę obu cebul wrzuć do fasoli,

a drugą połowę na patelnię z olejem i pieczarkami.

Smaż około 15 minut.

Przełóż do masy fasolowej razem z tłuszczem.

Pietruszkę posiekaj drobno i przełóż do masy pasztetowej.

Dodaj pozostałe składniki.

Dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj

( W razie czego dodaj kolejne jajko lub więcej bułki tartej,

gdyby masa była zbyt sucha lub zbyt rzadka).

 

 

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę.

Posyp równomiernie odrobiną bułki tartej i łyżką wyrównaj.

Piecz około 40 minut (u mnie 50 minut)

w temperaturze 180 o C

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz