Pasztet soczewicowy z żurawiną

Pasztet soczewicowy z żurawiną

Najlepszy pasztet wege na słodko jaki możecie sobie wyobrazić.

Przepis podpatrzony w Jadłonomii.

 

 

 Składniki na małą keksówkę:

    2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy

/ około 200 g suchej soczewicy
   

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

/ około 100 g suchej kaszy
  

  100 ml oleju

(ja uważam, że 70 ml jest wystarczające,

ale to kwestia gustu i tego jak bardzo sucha jest kasza jaglana)
  

  2 cebule  

  4 łyżki suszonej żurawiny
  

  2 - 3 łyżki sosu sojowego
   

2 liście laurowe
   

2 ziarna ziela angielskiego
   

2 goździki
   

3/4 łyżeczki majeranku
   

1/2 łyżeczki cząbru

(ja pominęłąm)
   

1/4 łyżeczki lubczyku
   

szczypta gałki muszkatołowej
   

sól i czarny pieprz

(sól pominęłam)
  

  kilka łyżek oleju do smażenia

 

 Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę razem z liściem laurowym,

zielem angielskim oraz goździkami.

Smaż na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli,

wtedy wyjmij przyprawy i wyrzucić.

Soczewicę wymieszaj z kaszą jaglaną, cebulą, olejem, sosem sojowym i resztą przypraw.
Zmiksuj całość przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę,

spróbuj i dopraw do smaku pieprzem bądź lubczykiem

jeśli jest taka potrzeba.

Żurawinę wymieszaj z masą.

 Piekarnik rozgrzej do 180 oC.

Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,

wyrównaj i piecz przez 40 - 45 minut.

Pasztet wyjmij z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

 

 Pasztet z soczewicy z żurawiną

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz