Paszteciki bezglutenowe

Paszteciki bezglutenowe

Paszteciki zrobiłam w ramach sprawdzania

bezglutenowych przepisów na święta.

Są pyszne mimo, że popękały!

Mimo, że idealnie nie wyglądają to warto je zrobić,

albo w skoczyć do Olgi Smile , ona ma ładniejsze zdjęcia ;)

 

Paszteciki, które nadają się do samodzielnego zjedzenia,

do barszczu lub do zjedzenia z sałatką!

 

 

Składniki:

 

500 g mąki ryżowej białej

100 g skrobi ziemniaczanej

500 ml mleka roślinnego

100 ml oleju do pieczenia

50 g drożdży

3 łyżki cukru pudru

szczypta soli

jajko do smarowania pasztecików

 

 W garnku zagotowuj mleko z olejem, cukrem i solą.

Wsyp ½ porcji maki ryżowej i mieszaj.

Masa praktycznie natychmiast stężeje.

Zostaw na 10 minut, żeby lekko przestygła i odpoczęła.
Mikserem lub ręcznie mieszaj stężałą mąkę z drugą częścią mąki ryżowej, skrobią ziemniaczaną.

W maseczce rozpuść 4-5 łyżek mleka roślinnego z 1 łyżeczką cukru i drożdżami.

Dodaj do ciasta i wyrabiaj ponownie.
Zostaw do wyrośnięcia na 50-60 minut.



Rozgniataj kawałek ciasta w dłoni, nakładaj farsz

(farsz to mogą być smażone pieczarki, cubulka i pieprz)

i zwijaj pojedynczy pasztecik
 Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

 Przed wstawieniem do piekarnika smaruj rozbełtanym jajkiem paszteciki.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez 35 minut.





 

Paszteciki bezglutenowe

 

paszteciki bezglutenowe

 

paszteciki bezglutenowe

 

Kuchnia, Strona Główna

4 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka