Paszet z buraków

Paszet z buraków

Pasztet z buraków, który ujrzałam w ekoquchni,

a że lubię buraki jak jego właścicielka zauroczył mnie.

 

 

Składniki:

5 średnich buraków ugotowanych do miękkości w skórce

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko (u mnie dwa)

Około 1 szklanka płatków owsianych

Olej

Natka pietruszki

Sol, pieprz, tymianek

Łyżka octu balsamicznego

 

 

 

 

Ugotowane buraki obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Pokrojoną w kostkę cebulę duś na oleju na małym ogniu.

Dodaj tymianek, sól i pieprz,

następnie wrzuć buraki, dodaj wyciśnięty czosnek (bądź bardzo drobno pokrojony),

łyżkę octu balsamicznego (lub 3/4 oliwy z oliwek).

Podlej odrobiną wody i duś wszystko parę minut.

Warzywa przełóż do miski, wsyp posiekaną natkę pietruszki

(jeżeli chcesz by pasztet miał bardzoo wyrazisty smak

możesz zamiast natki wsypać zioła prowansalskie),

szklankę płatków owsianych lub więcej jeśli masa jest zbyt luźna.

Dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem,

dodaj jajko, ponownie wymieszaj.

  Poczekaj aż płatki nasiąkną, po czym przełóż do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz około 50 minut w temperaturze 180 o C.

 

 

Pasztet z buraków

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz