Pasta z awokado z papryką i bazylią

Pasta z awokado z papryką i bazylią

Kolejny fajny dodatek do pieczywa,

najlepiej pieczywa chrupkiego.

Nada się jednak też jako dodatek do kotletów schabowych

(zamiast surówki).

Pycha.

 

 

Składniki:

 

 

3/4 czerwonej papryki

sól morska i świeżo zmielony pieprz

1 duże dojrzałe awokado

1 łyżka soku z limonki lub cytryny

1/2 szklanki listków świeżej bazylii

 150 g twarożku bądź innego delikatnego serka

 

 

 

Miąższ papryki pokroić w bardzo małą kosteczkę, wrzuć go do miseczki i oprósz solą.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, łyżką wyjmij  miąższ.

Jeśli miąższ nie odchodzi łatwo od skórki, skórkę można obrać nożem.

 Rozgnieść go widelcem lub pokrój w malutką kosteczkę i skrop sokiem z limonki bądź cytryny.

Dopraw solą i pieprzem (niekoniecznie),

włóż do miseczki z papryką.

Wymieszaj z posiekaną bazylią i kremowym serkiem.

 

 

 

Pasta z awokado z papryką i bazylią

 

Przepis podpatrzony u Kwestii Smaku

 

 

 

Kuchnia,

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka