Pasta kanapkowa z pieczonej papryki, bakłażana i kaszy jaglanej

Pasta kanapkowa z pieczonej papryki, bakłażana i kaszy jaglanej

Ta pasta jest jedną z lepszych past jakie jadłam.

Warto spróbować, czegoś lżejszego choćby na lato,

jak ktoś mięsożercą 100% jest ;)

Przepis znalazłam na blogu Fantazje smaku.

 

 

Składniki na około 470g pasty:

 200g bakłażana

200g papryki czerwonej

mała cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

50g kaszy jaglanej

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka cukru trzcinowego

pieprz smaku


    Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu,

Paprykę i bakłażana dobrze umyj, paprykę przekrój, usuń gniazda nasienne,

warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym,

piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury  190 °C przez 40 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną drobno cebulę i czosnek.

Upieczone warzywa i cebulę z czosnkiem oraz kaszę

przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj blenderem.

Dopraw  przecierem pomidorowym, cukrem i pieprzem.

Podawaj na ulubionym pieczywku :)

Ja zajadam najcętniej jak na zdjęciu,

czyli z pomidorkami, kiełkami i bazylią :)

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz