Papryki z Budapesztu

Papryki z Budapesztu

Będąc w Warszawie trafiłam na dziwny Empik - przynajmniej tak mi się wydawało

(później Mąż mnie uświadomił, że zwyczajnie się w nim nie odnalazłam z moją orientacją w terenie).

Kupiłam tam Claudię z dodatkiem.

Nie wiedziałam co to za dodatek jednak się skusiłam.

Jak się okazało była to Kuchnia espresowa:)

 

I oto jeden z przepisów z wyżej wymienionej gazetki.

Pychotka po prostu!

 

Składniki:

 

cebula

pęczek dymki - ja nie dodałam

2 żółte i 2 czerwone papryki (u mnie wszystkie były czerwone)

2 łyżki oleju

400 g mieszanego mięsa mielonego (ja dałam z indyka)

2 ząbki czosnku

250 g mozzarelli

200 g śmietany

3 jajka

szczypta gałki muszkatałowej

tłuszcz do wysmarowania formy

sól

pieprz

 

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Dymkę umyj i pokrój w krązki.

Umyte papryki przekrój na pół  i usuń nasiona.

Olej rozgrzej na patelni i wrzuć mięso.

Dopraw solą i pieprzem.

Następnie dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smaż przez 8 minut, od czasu do czasu mieszaj.

Na koniec dodaj dymkę i wymieszaj wszystko dokładnie.

Mozzarellę pokrój w (grube) plastry.

Śmietanę połącz z jajkami, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

Tak powstały sos wymieszaj z farszem mięsnym.

Gotowym nadzieniem napełnij połowki papryki.

Ułoż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym .

Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.

W połowie pieczenia na każdej porcji ułoż po plastrze mozzarelli - ja położyłam po dwa.

 

Dane z gazetki: porcja:655kcl, przygotowanie 30 minut, dla 4 osób.

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz