Owoce zalewane ciastem biszkoptowym

Owoce zalewane ciastem biszkoptowym

Ciasto sobotnie.

Znikło w ciągu popołudnia, a nie mielismy gości;)

Ciasto łatwe do zrobienia i można wykorzystać swoje ulubione owoce (jeżyny, truskawki, jagody...)

 

Składniki:


3 duże jajka

1/2 szklanki cukru

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

2/3 szklanki mąki

szczypta soli

jagody ok. 1.5 szklanki

aronie 0,5 szklanki

duży dojrzały banan (lub dwa małe)

 

Nagrzej piekarnik do 180o

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż  papierem do pieczenia (sam spód),

wysmaruj masłem i posyp mąką.

Ułóż umyte, osuszone jagody i aronie oraz pokrojonego banana na dnie formy.

Żółtka oddziel od białek.

Białka wlej do miski, wsyp ciut soli i ubij .

Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując, a następnie żółtka.

Na sam koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz ze sobą.

Ciasto delikatnie wylej na owoce i równomiernie rozprowadź.

Piecz do "suchego patyczka".

Chwilkę studż, a następnie przekręć do góry nogami i delikatnie zdejmuj papier ze spodu.

 

Smacznego!

 

 

Podpatrzone u Dziś Mam Ochotę Na

 

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka