Ostra zupa marchewkowa z czosnkowymi grzankami

Ostra zupa marchewkowa z czosnkowymi grzankami

Książkę "Buonissimo!" Gino D'Acampo mam jakiś czas,

ale pierwszy raz zrobiłam coś z tej książki.

Sama nie wiem dlaczego,

tak wyszło.

Więc skusiłam się na zupę krem marchewkowy

i pysznie było,

tylko jakoś...mało ;)

( hihi miało być to danie głowne dla dwóch osób,

robiłam szybko i nie zwróciłam uwagi na to,

że o będą przystawkowe porcje).

 

Składniki:

( na dwie - trzy przystawkowe porcje,

zależy jakie macie miseczki na orzeszki :P)

 

4 łyżki oliwy

1/2 posiekanej cebuli

(ja dałam czerwoną całą)

250g marchwi, obranej i pokrojonej w drobną kostkę

1 łyżeczka chilli w proszku

350ml bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku, rozgniecione

2 kromki jsnego pieczywa,

bez skórki, pokrojonego w 1cm kostkę

sól

(ja nie dodałam)

 

Połowę oliwy rozgrzej w garnku i mieszając od czasu do czasu,

delikatnie podsmażaj 3 minuty cebulę.

Dorzuć marchew i chilli;

duś całość kolejne 5 minut,

okazjonalnie mieszając.

Dolej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj

na niewielkim ogniu pod przykryciem mniej więcej 45 minut.

 

W tym czasie rozgrzej na patelni pozostałą oliwę,

wrzuć czosnek i smaż na małym ogniu 30 sekund.

Dodaj pokrojone pieczywo i zwiększ ogień i zrumień grzanki ze wszystkich stron.

Odsącz z łuszczu na papierowych ręcznikach i utrzymuj w cieple.

 

Zupę przelej do malaksera, miksuj na gładką masę i dopraw solą (jeśli chcesz).

Wlej ją z powrotem do przepłukanego garnka i podgrzej.

Podawaj na gorąco z czosnkowymi grzankami.

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz