Ostra i gęsta zupa!

Ostra i gęsta zupa!

Dla zmarźlaków lubiących mega ostre dania,

ja wręcz uwielbiam i mogłabym jeść taką zupę na okrągło,

szczególnie przy mrozach.

 

Polecam!

 

 

 

 

Składniki:

(mój przepis)

 

 

szklanka wody

4 spore pomidory

puszka czerwonej fasoli

puszka białej fasoli

jabłko

duża cebula

por (biała część)

papryczka chilii

łyżeczka czosnku w proszku

lub 2 duże ząbki czosnku

kilka ziarenek kolendry

liść laurowy

2 łyżeczki curry

łyżka śmietany kremówki

olej do smażenia

pieprz

tarty koperek

 

 

Pieczarki obierz, umyj, pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na patelni.

Do tego dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i talarki pora.

Smaż chwilkę i dorzuć mięso.

Wszystko wymieszaj i duś około 20 minut.

 

Jabłko i pomidory umyj a potem pokrój w kosteczkę

i wrzuć je do sporego garnka, zalej wodą.

Zagotuj.

Dodaj obie puszki fasoli z zalewą.

Pokrój papryczkę chilli i dodaj ją do garnka, razem z połową pestek

(resztę pestek usuń i wyrzuć).

Dodaj czosnek (ząbki drobniutko pokrój),

curyy, ziarenka kolendry i całą zawartość patelni.

Zagotuj, dopraw pieprzem i tartym koperkiem.

Gotuj około 15 minut.

Dodaj śmietankę i gotuj jeszcze przez 2 minuty.

 

Podawaj ze świeżym chlebem bądź nachos.

 

Ostra i gęsta zupa

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz