Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Uwielbiam ogórki małosolne!

Pierwszy raz robiłam je sama i są smaczne!

Przepis mojej mamy:

 

2 kg ogórków gruntowych

2 głowki czosnku

2 wiązki kopru z nasionkami

4 listki krzewu czarnej porzeczki

2 korzenie chrzanu

2 liście chrzanu

gorczyca

pieprz ziarnisty

woda przegotowana zimna ostatecznie letnia

na pół litra wody łyżeczka soli

 

 

Ogórki umyć, oczyścić.

Między słoiki rozdzielić czosnek, koper, listki czarnej porzeczki, korzeń chrzanu, gorczycę, pieprz.

Słoiki wypełnić ogórkami, dodać sól i zalać wodą.

Zamknąć słoiki, wstrząsnąć.

Otworzyć i na wierzch ułożyć liście chrzanu - aby się ogórki za bardzo nie pieniły.

Zamknąć i odstawić w dość ciepłe miejsce.

Po około 24 ogórki są gotowe do spożycia.

Po 4-5 dnich ogórki zaczynają się kisić.

Ja nie lubię smaku takich ogórków, więc zostaje czekać aż całkiem się zakiszą - około 3-6 tygodni.

 

Ogórki małosolne

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz