Odwrócone ciasto ananasowe

Odwrócone ciasto ananasowe

Ciasto przygotowane z myślą o mamie mojego Męża.

Ciasto wykwintne  a zarazem proste w wykonaniu.

Przepis podpatrzony w Kwestii Smaku

 

 

 

Składniki:

170 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej

  1 puszka ananasa

kandyzowane wiśnie (ja dałam suszoną żurawinę)

4 jajka

200 g mąki pszennej (np. tortowej)

  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  1/2 szklanki cukru

 

 

 

 

Piekarnik nagrzej do 180 o C.

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia,

zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.

Dno i boki posmaruj miękkim masłem.

Ananasa wyjmij z zalewy, syropu nie wylewaj.

Na dnie formy ułóż plasterki ananasa, rozłóż kandyzowane wiśnie

lub żurawinę suszoną.

Jajka wbij do dużej miski, dodaj 5 łyżek syropu z puszki po ananasie i zmiksuj na jednolitą masę.

Mąkę przesiej do drugiej miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier, wymieszaj.

Do miski z jajkami dodaj miękkie masło oraz mąkę z cukrem, wszystko zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Masę wyłóż łyżką do tortownicy,

bezpośrednio na ananasa, delikatnie wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.

Piecz przez około 35 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto odstaw na około 8 minut, następnie obkrój boki i zdejmij obręcz.

Ciasto przykryj paterą, tacą lub talerzem i odwróć formę do góry dnem

(wcześniej załóż rękawicę kuchenną).

Odklej papier ze spodem tortownicy pozostawiając ciasto na paterze.

 

 

 

 

Odwrócone ciasto ananasowe

 

Odwrócone ciasto ananasowe

Kuchnia,

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka