Nocny keks czekoladowy bez jajek i mleka

Nocny keks czekoladowy bez jajek i mleka

Miałam wczoraj fazę na nocne pieczenie,

ale w domu nie miałam mleka ani jajek.

 

Normalnie by zrezygnowała,

ale naprawdę nie mogłam znaleźć sobie miejsca.

 

...i wyszedł!

Mięciutki, słodziutki i pełen rodzynek keksik;)

 

Uważam, że surowe ciasto można

podać z lodami waniliowymi,

ale to juz takie moje małe wymysły:P

 

 

 

 

Składniki:

 

1 pełna szklanka mąki

1/2 szklanki cukru brązowego

3 łyżki kakao

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki oleju

1/2 szklanki wody

1 łyżka spirytusu

4 łyżki rodzynek

1,5 łyżki pokruszonych migdałów

 

 

 

 

Wymieszaj ze sobą najpierw suche składniki, dodaj do nich olej, wodę i spirytus.

Wieszaj rodzynki i migdały.

 

Ciasto wyłóż do wysmarowanej tłuszczem keksówki

i piecz przez około 30-45 minut

(do sychego patyczka wbitego na środku ciasta)

 

Smacznego!

 

 

keks bez jaj i mleka

Kuchnia, Kuchnia

4 komentarze

Zostaw swój Komentarz