Niedzielny kurczak

Niedzielny kurczak

Kurczak to chyba najlepsze z najprostszych dań.

Ten kurczak jest mokry pod spodem

i bardziej suchy na zewnątrz,

a w środku idealny.

 

 

Składniki:

(mój przepis)

4-5 udek z kurczaka

150g śmietany 18%

łyżka oliwy z oliwek

łyżeczka curry

łyżeczka przyprawy kebab

szczypta chilli - opcjonalnie

 

 

 

 

Śmietanę, oliwę, curry, przyprawę kebab i chilli

wymieszaj ze sobą.

Udka obtocz marynatą

i wstaw do lodówki na 40 minut.

 

Piekarnik nagrzej do 200 o C.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia,

wyłóż kurczaka z marynaty

i ułóż w blaszce

(jeżeli marynata zostanie, to polej nią kurczaka leżącego już w blaszce).

Piecz około 60 minut.

 

Podawaj z ugotowaną kaszą gryczaną prażoną

wymieszaną z czubata łyżką keczupu z cukinii.

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz