Napoleonka

Napoleonka

Boję się takich ciast,

których smak kojarzę z cukierni

i jest to wyborny smak.

Jednak zaufałam Milenie i zrobiłam

napoleonkę.

Pycha!

 

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
250g margaryny
szklanka śmietany 18%

 

Z podanych składników musisz zagnieść ciasto

i włożyć je do lodówki na kilka godzin.

Podziel je na 2 części, rozwałkowuj i ułoż w blaszce.

Każdy placek piecz około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Składniki na masę:

3 szklanki mleka
szklanka cukru
3 jajka
4 czubate łyżki mąki pszennej

 

 

Wszystkie składniki zmiksuj na puszystą masę (oprócz mleka).

Mleko zagotowuj i gdy zacznie bulgotać, wlej zmiksowaną masę, cały czas mieszając.

Gorący budyń rozprowadź na spodzie i przykryj drugim plackiem.

Odstaw na parę godzin, by ciasto zmiękło.

Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ciasto nie powinno długo "leżakować".

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz