Murzynek z wiśniami

Murzynek z wiśniami

Przepis podpatrzyłam u Kwestii Smaku,

tyle, że wiśnie zamieniłam na czereśnie,

jednak z wiśniami na 100% byłby lepszy,

mniej słodki.

 

Jestem nim zachwycona.

Idealny na podwieczorek bądź

do popołudniowej kawy lub herbaty.

 

 

 

 

 

Składniki:

 

200 g masła

  1 i 1/3 szklanki (265 g) cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  3 płaskie łyżki kawy zbożowej (lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

  100 g ciemnej gorzkiej czekolady

  3 jajka, oddzielnie żółtka od białek

  1 i 1/2 szklanki (200 g) mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

  300 g wiśni (świeżych lub mrożonych, z kompotu lub syropu)

+ 7 łyżek soku z wiśni lub kompotu

3 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej do obtoczenia wiśni

 

 

 

Używając mrożonych wiśni wcześniej je  rozmroź na sitku i osuszyć z soku.

Sok zachowaj.

Wiśnie z kompotu odcedź i zachowaj część kompotu.

 

Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do 180 o C.

W garnku rozpuść masło,

dodaj cukry i kawę zbożową, wymieszaj.

Odstaw z ognia, dodaj czekoladę i mieszając roztop ją.

Dodaj sok z wiśni i wymieszaj.

Masę ostudź.

Odłóż pół szklanki masy na polewę.

Do reszty dodaj żółtka i wymieszaj.

Mąkę przesiej do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia.

 Dodaj ją do masy czekoladowej w 3 partiach,

za każdym razem dokładnie mieszaj łyżką.

 

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy,

delikatnie wymieszaj łyżką.

 

Masę wyłóż do tortownicy.

Osuszone wiśnie obtocz w mące ziemniaczanej i wyłóż na powierzchni ciasta.

Część wiśni powciskaj do środka ciasta.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut.

  Wyjmij z piekarnika.

Do odłożonej masy na polewę dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj.

Rozprowadź po cieście.

 

 

 

Murzynek z wiśniami

Smacznego!

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka