Muffiny z batatami, chilli, serem i nasionami

Muffinki są tak pyszne, że jak weźmiecie je do pracy
to nie opędzicie się od chętnych na te pyszności.
Bataty dostarczą witaminy C a ser, nasiona i jajka białko.
Przepis Jamiego Olivera,
który przerobiłam na bezglutenowy.
Składniki na około 18 sztuk:
600g batatów oliwa 4 dymki 1-2 świeże papryczki chilli 10 dużych jajek 250g mąki ryżowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g parmezanu 1 łyżka nasion słonecznika pieprz sól morska
Piekarnik nagrzej do 180oC. Wyłóż blachę papilotami (posmaruj każdą delikatnie oliwą). Obierz bataty i grubo zetrzyj do miski. Przytnij dymki, pokrój w cienkie plasterki razem z chilli i dodaj do miski połowę papryczki - odłóż resztę na później. Wbij jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz większość drobno startego parmezanu (gouda też się nada ;). Dopraw solą morską i pieprzem. Mieszaj aż składniki się połączą. Równo rozdziel masę pomiędzy otwory w formie i posyp słonecznikiem oraz resztą papryczki i równą warstwą sera. Piecz muffiny na dolnej półce piekarnika około 45 - 50 minut, aż staną się rumiane i sprężyste.
Zostaw swój Komentarz