Muffiny z batatami, chilli, serem i nasionami

Muffiny z batatami, chilli, serem i nasionami

Muffinki są tak pyszne, że jak weźmiecie je do pracy

to nie opędzicie się od chętnych na te pyszności.

 

Bataty dostarczą witaminy C a ser, nasiona i jajka białko.

 

Przepis Jamiego Olivera,

który przerobiłam na bezglutenowy.

 

Składniki na około 18 sztuk:

 

600g batatów

oliwa

4 dymki

1-2 świeże papryczki chilli

10 dużych jajek

250g mąki ryżowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50g parmezanu

1 łyżka nasion słonecznika

pieprz

sól morska

 

 

Piekarnik nagrzej do 180oC.

 

Wyłóż blachę papilotami (posmaruj każdą delikatnie oliwą).

Obierz bataty i grubo zetrzyj do miski.

Przytnij dymki, pokrój w cienkie plasterki razem z chilli

i dodaj do miski połowę papryczki

- odłóż resztę na później.

 Wbij jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

oraz większość drobno startego parmezanu

(gouda też się nada ;).

Dopraw solą morską i pieprzem.

Mieszaj aż składniki się połączą.

 

Równo rozdziel masę pomiędzy otwory w formie

i posyp słonecznikiem oraz resztą papryczki i równą warstwą sera.

Piecz muffiny na dolnej półce piekarnika około 45 - 50 minut,

aż staną się rumiane i sprężyste.

 

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz