Muffiny waniliowe z chrupiącym kokosem

Muffiny waniliowe z chrupiącym kokosem

Jak ktoś lubi kokosanki to, to taka większa ich wersja ;)

Mąż był zachwycony!

Mięciutkie w środku i chrupiące na wierzchu.

 

 

 

 

Składniki:

 

150g mąki pszennej
 
100g cukru pudru
 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
2 łyżeczki cukru wanilinowego
 
¼ łyżeczki soli
 
50g masła (rozpuszczonego)
 
70 ml mleka
 
2 jajka (M)
 
 
 
Kokosankowy wierzch:
 
100g wiórek kokosowych
 
1/3 szklanki cukru
 
35g masła
 
1 białko
 
2 łyżki mleka
 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 
 
 
 
Piekarnik rozgrzej do 180 o C.
Przygotuj foremki na muffiny - u mnie metalowa wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.
 
D naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.
Dodaj cukier wanilinowy i sól – wymieszaj.
W drugim naczyniu zmiksuj stopione masło, mleko i jajka.
Odstaw.
 
 
Masło rozpuść, dodaj cukier, gotuj około 2 minuty – wymieszaj.
Dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj.
Odstaw.
 
 
Do suchych składników wlej mokre i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Ciasto rozłóż równomiernie do foremki.
Wstaw do piekarnika.
Piecz 5 minut .
 
W tym czasie:
 
Białko jajka ubij na sztywno,
dodaj skrobię ziemniaczaną i wymieszaj.
Do ubitego białka dodawaj po trochu odstawionej mieszaniny kokosu z masłem, cukrem i mlekiem.
Dokładnie wymieszaj.
 
Gdy minie 5 minut,
wyjmij babeczki.
Wyłóż równomiernie na każdą babeczkę masę kokosową
tak by pokryła cały wierzch.
  Muffiny ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 20 minut.
Wyciągnij i ostudź.
 
 
 
Przepis podpatrzony u Różowej Pantery
Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz