Muffiny budyniowe

Muffiny budyniowe

Przepis ujrzałam w czwartek u Abbry,

która miała tak śliczne zdjęcia muffinek od środka, że nie mogłam sie oprzeć i je zrobiłam.

Muffinki wyszły wspaniale.

Chyba najlepsze jakie ja do tej pory jadłam.

Z budyniem czkoladowym (zrobione w sobotę) też są rewelacyjne.

Goście byli zachwyceni.

 

 

Ciasto:

30 dag mąki

16 dag cukru ( ja dałam 10 dag )

15 dag masła lub margaryny

2 jajka

170 ml mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli ( ja nie dodałam )

 

Nadzienie:

budyń waniliowy ( na 0,5 l mleka ) ugotowany w połowie mleka ( 0,25-0,3 l ) i lekko ostudzony

tabliczka mlecznej czekolady

 

 

W rondelku roztop masło i rozpuśc w nim cukier , ostudż.

W misce wymieszaj mąkę , proszek do pieczenia , sodę i sól .

W drugiej miseczce wymieszaj jajka z mlekiem .

Do suchych składników dodaj mleko z jajami i masło z cukrem ,wymieszaj do połączenia się składników .

Wlej ciasto do foremek na wysokość ok. 1 cm ,

następnie nakłóż łyżką po porcji budyniu - wykorzystaj go do końca ,

na każdej porcji budyniu układaj kostkę czekolady i przykryj kolejną porcją ciasta , aby przykryć całość .

Piec w 200°C przez około 25-30 minut .

 

 

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka