Muffinki waniliowo - otrębowe z borówką amerykańską i kawałkami czekolady

Muffinki waniliowo - otrębowe z borówką amerykańską i kawałkami czekolady

Muffinki słodziutkie i zdrowe!

Mąż - łasuch zachwycony!

 

 

Składniki:

 

1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

0,5 szkl otrębów pszennych

3/4 szklanki cukru

3 cukry waniliowe

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju roślinnego

3 małe jajka

szklanka borówek amerykańskich

60g ciemnej czekolady

 

 

 

Borówki umyj i wysyp np. na papierowy ręcznik by dobrze się osuszyły.

Czekoladę pokrój w kostkę o wielkości borówek.

Do jednej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, otręby, cukry, proszek do pieczenia

i wymieszaj je ze sobą.

Do drugiej miski wsyp wszystkie mokre składniki: mleko, olej, jajka

i wymieszaj je ze sobą.

 

Do suchych składników wlej mokre,wymieszaj delikatnie.

48 kawałków czekolady i tyle samo borówek

odłóż,

a resztę wmieszaj do ciasta.

Napełnij foremki po równo.

Na wierzchu ułóż odłożone wcześniej

borówki amerykańskie i kawałki czekolady.

Piecz 20-25 minut w 200 o C

 

Muffinki waniliowo - otrębowe z borówką amerykańską

 

Przepis podpatrzony u Doroty!

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz