Muffinki truskawkowe

Muffinki truskawkowe

Muffinki z lekko chrupką skórką i wspaniałym smakiem.

 

 

 

 

Składniki na 12 muffinów:

1/2 szkl. oleju

2 jajka

1 łyżeczka sody

1 szklanki cukru

2 szklanki mąki

1/2 szklanki dżemu truskawkowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki jogurtu naturalnego

12 truskawek

 

 

 

 

W jednej miseczce wymieszaj mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia.

W drugiej misce olej, dżem truskawkowy i jogurt naturalny.

Przelej mokre produkty do suchych i wymieszaj je ze sobą.

Formę do muffinek posmaruj masłem, wysyp bułką tartą

i napełnij foremki do 3/4 ich wysokości na wierzch każdej muffinki

ułoż przekrojoną na pół truskawkę, lekko przyciśnij.

Piecz w temperaturze 200oC przez około 25 minut.

 

 

 Truskawkowy muffin

 

Przepis podpatrzony - zmodyfikowany - u Pieczarki.

Kuchnia,

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz