Muffinki - renifery

Muffinki - renifery

Za nami "pierwsze" Święta,

czas na "drugie".

Wszystkim, kórzy obchodzą Święta w Styczniu,

życzę Wam by były one takie jakie pragniecie by były :)

 

Ozdabianie muffinek jest świetnym pomysłem na zajęcie dzieci,

to przyjemne i łatwe zajęcie.

Robią furorę na przyjęciach.

Przepis inspirowany przepisem Caketime.

 

Składniki na 12 muffinek:

 1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki ciemnego kakao do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
2  jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej


dodatkowo:

paluszki- precelki, biszkopty, brązowe i czerwone groszki typu m&m’s,

białe groszki / rozpuszczona biała czekolada / lukier na oczka

 

 

 




Piekarnik nagrzej od 180oC.

Foremki do muffinek wyłóż papilotkami.
Przesiej razem:

mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao.

Dodaj cukier i sól.
W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt naturalny, olej, wanilię i jajka.

 Do mokrych składników dodawaj stopniowo mieszankę mąki.

Zmiksuj, pod koniec dodaj gorącą kawę.

Miksuj tylko do połączenia składników.

Masę rozlej do przygotowanych foremek,

do 3/4 wysokości.

Piecz około 22- 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Odstaw do ostudzenia.

Polewa:

80g czekolady, dowolnej

czubata łyżka śmietany kremówki



 Śmietanę nagrzej w kąpieli wodnej,

a następnie dodaj do niej drobno pokrojoną czekoladę.

Nie zdejmuj z wrzącej wody aż do rozpuszczenia się czekolady.

Wymieszaj do uzyskania jednoliej konsystencji.



Wykonanie reniferków:

Na muffinki wyłoż odrobinę polewy, następnie ułóż biszkopt

(jak masz duży biszkopt, możesz wykrajać z niego kształty, ostrą foremka do ciastek)

i precle.

Za pomocą odrobiny czekoladowego kremu lub lukru przyklej nos i oczka

( lub jeśli używasz białej czekolady

albo lukru: zrobić białe kleksy na precelkach, jako oczy).

Ewentualne zrób dodatkowe czarne kropeczki na oczach przy pomocy ganache

i domaluj uśmiech na biszkopcie
( ja użyłam jadalnego pisaka).

 

Renifery muffinki

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz