Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą

Muffinki pomarańczowe z białą czekoladą

Muffinki bardzo pomarańczowe a czekolady osobiście zbyt nie czułam.

Jednak są pyszne dla smakoszy pomarańczowych wypieków.

Podobno są to świąteczne wypieki, ja je podałam na początku sierpnia i znikły w mgnieniu oka:)

 

Składniki na około 12 - 15 sztuk:

 

 

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki otrębów

1/2 szklanki jasnego brązowego cukru

1 duże jajko

150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

otarta skórka z 1 pomarańczy

100 ml kefiru

40 g roztopionego masła

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek dżemu pomarańczowego

100 g  groszków z białej czekolady (lub posiekanej białej czekolady)

 

 

W jednej misce połącz składniki suche: mąkę pszenną, otręby, cukier, proszek do pieczenia.

W drugiej połącz składniki mokre: roztrzepane jajko, sok, skórkę, maślankę, masło, dżem.

Wymieszaj ze sobą zawartość obu naczyń dodając pod koniec białą czekoladę.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotki.

( ja osobiście  robię tak, że smaruję foremkę masłem,

osypuję bułką tartą i nakładam ciasto bez papilotek - są idealne)

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.

pomarańczowe muffinki

(na 2 zdjęciu po środku jest mufinka kakaowa z buraczkami)

 

Przepis zaczerpnięty od Dorotus76

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz