Muffinki bananowe z kawałkami czekolady

Muffinki bananowe z kawałkami czekolady

Muffinki, które polubicie na 100%
(chyba, że ktoś nie lubi bananów).
Zjecie je do mleka na śniadanie bądź na deser
czy przekśkę do kawy czy herbaty.


Składniki (12 szuk):

mokre:

3 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
( ja rozgniatam rękoma)

1 jajko

½ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
( mleko też się nada)

½ szklanki rozpuszczonego masła


suche:

1 i  ¾ szklanki mąki pszennej

½ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

tabliczka posiekanej czekolady
( jak drobno posiekasz zależy od Ciebie,
może to być kostka na cztery bądź drobniej jak u mnie)

 



 Suche składniki wymieszaj w jednym naczyniu,
mokre w drugim, a następnie wymieszaj je razem.
Ciasto powinno być gęste i grudkowate.

 Piekarnik ustaw na 180 o C

 Wypełnij ciastem formę na muffinki wyłożoną papilotkami
lub wysmarowaną masłem,
tak aby ciasto zajmowało mniej więcej 3/4 każdego otworu.

 Piecz 20 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.

 

 

 

Inspiracja przepisem Vegazone.

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka