Miętowo- jabłkowe nadzienie do naleśników

Miętowo- jabłkowe nadzienie do naleśników

Takie jabłuszka można jeść ot tak po prostu ze słoiczka.

Można je też dodać do herbaty,

a ja wysmarowałam nimi naleśniki.

Moje jabłuszka były mięciutkie więc nie był to problem.

 

 

 

Składniki:

1 kg twardych jabłek
   pęczek świeżej mięty


(ja dodałam 2 duże garści suszonej)

  3/4 kg cukru
   sok wyciśnięty z 2 cytryn

 

 

 

 

Jabłka umyj pod bierzącą wodą.

Obierz ze skórki, całe owoce wrzuć do garnka z gotującą się wodą.

Wyjmij po 3 minutach.

W tym czasie w osobnym naczyniu zagotuj litr wody.

Dodaj cukier.

Gotuj kilka minut, aż powstanie syrop.

Cytryny sparz wrzątkiem,przekrój na połówki.

Wyciśnij sok.

Dodaj do syropu.

Listki mięty opłucz.

W wyparzonych słoikach ułóż ciasno obgotowane jabłka,
przekładaj je miętą.

Całość zalej gorącym syropem,
szczelnie zakręć i pasteryzuj 20 minut

 

 

I wykorzystaj w jaki chcesz sposób!

Smacznego!

 

 

 

Inspirację znalazłam w kuchni Majki

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz