Meksykańskie burgery z czerwonej fasoli

Meksykańskie burgery z czerwonej fasoli

Burgery z fasoli, to coś co mnie intrygowało od ponad miesiąca

i w końcu na sobotnią kolację zrobiłam.

Gdyby nie świadomość z czego są zrobione pomyślałabym, że z mięsa.

Pyszne!

 

Mąż już prosił o kolejne.

 

 

 

Składniki (na 6 sztuk):
 
dwie puszki czerwonej fasoli (800 g)


100 g bułki tartej


1 jajko


2łyżeczki suszonej natki pietryszki


2 łyżeczki chili w proszku


 świeżo mielony pieprz


pół łyżeczki kminku


6 bułek (u mnie grahamki)

 


plastry pomidorów, czerwonej cebuli (u mnie cebula była bardzo duża)


150 g gęstego jogurtu naturalnego


sok z połowy limonki (u mnie cytryna)

 

Fasolę odcedź na durszlaku i przemyj wodą.

Rozgnieć ją za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Dodaj połowę posiekanej natki, chili w proszku, kminek, przypraw pieprzem.

Wbij jajko, wsyp bułkę tartą i dokładnie wymieszaj.

Z masy uformuj 6 burgerów i usmaż na patelni z obu stron.

Jogurt wymieszaj z pozostałą natką, wlej sok z limonki, dopraw pieprzem.

Bułki przekrój na pół, ułoż na nich warzywa i burgery, podaj z limonkowym jogurtem.

 

żródło

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz