Meksykańska zupa gulaszowa

Meksykańska zupa gulaszowa

Całkiem niedawno byłam na Festiwalu zup

i mój Mąż jadł właśnie meksykańską zupę.

Posmakowała nam obojgu więc postanowiłam zrobić

ją na mikołajkową kolację dla chłopaków.

Jest pycha i nie oceniona w zimowe wieczory!

 

Składniki:

 

 

0,5 kg mielonej wołowiny

duża cebula


czerwona papryka


puszka czerwonej fasoli


1/2 puszki kukurydzy


puszka krojonych pomidorów


2 duże ząbki czosnku
(u mnie 4 ząbki)

2 papryczki jalapeno 

(u mnie 4 łyżeczki chilli jalapeno)


pół papryczki chilli


2 papryczki chipotle 

(u mnie brak)


200 ml przecieru pomidorowego


300-400 ml bulionu wołowego

(u mnie wieprzowy)


łyżka mąki


1/2 łyżeczki mielonego kminku

sól, pieprz, pieprz cayenne, mielona słodka papryka

 

 

 

 

W garnku na odrobinie oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodaj posiekany czosnek,
a po chwili mielone mięso i wszystko razem przesmaż.
Kiedy mięso się zrumieni dodaj łyżkę mąki,
pomieszaj i dodaj kolejno krojone pomidory,
kukurydzę, fasolę, wszystkie papryczki posiekane w grubszą kosteczkę
(oczywiście wcześniej oczyszczone z pestek) i całość zalej przecierem pomidorowym oraz bulionem.

Dodaj kminek i pozostałe przyprawy - sól, pieprz, słodką paprykę i pieprz cayenne

 - wedle uznania.

Gotuj przez godzinę na małym ogniu, tak by część płynów odparowała.

(chyba, że chcesz mieć troszeczkę rzadszą zupę

to wtedy gotuj około 20 - 30 minut)

Co jakiś czas całość mieszaj, by się nie przypaliło

- zupa jest dość gęsta.

Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj z nachos lub bagietką.

 

 Zmiana zdjęcia nastąpiła: 26.04.2015

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka