Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Mój pierwszy mazurek,

wg przepisu mojepasjekrakow.blogspot.com/ .

Uważam, że bardzo udany.

Dla mnie bardzo kojarzy się z blokiem,

jednak ma w sobie ...coś więcej:)

 

 

Składniki:

 
300 g mąki
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrób (najlepiej przy pomocy malaksera).
Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodówki na minium godzinę.
Po tym czasie wyklej nim blachę (35x25) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika, ponakuwaj i piecz ok 30 minut w temperaturze 200 stopni na złoto.
Wystudź.
Składniki na masę:
 
1/2 szklanki wody
200 g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego 
50 g kakao
300g mleka w proszku  ( nie granulowane )
 
Wodę, masło, cukry i kakao gotuj cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie powoli i stopniowo nie przerywając mieszania dodawaj mleko w proszku
(uważać żeby się nie przypaliło i nie zbiło w grudki).
Rozpuść je dokładnie.
 Gładki krem, lekko wystudzony rozsmaruj na kruchym cieście
- zrób to szybko i sprawnie, gdyż krem w miarę stygnięcia robi się coraz bardziej "zwarty".
Dowolnie udekoruj.
 
 
Mazurek
Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka