Mazurek czekoladowo-kawowy z wiśniami

Mazurek czekoladowo-kawowy z wiśniami

Mazurki są najpopularniejsze w okolicach Wielkanocy,

jednak można je zrobić w każdym terminie,

wystarczy tylko ochota na słodkości.

Mazurki nie wymagają (zazwyczaj) wiele naszego czasu

(może czas na zastygnięcie),

a efekt jest piorunujący :)

Kardamon dla mnie gra tu pierwsze skrzypce!

Przepis z Kwestii Smaku.

 

 

Składniki:


Spód:


 170 g mąki pszennej

 80 g mąki ziemniaczanej

 3 łyżki kakao

 1/2 łyżeczki cynamonu

 50 g cukru

 150 g zimnego masła

 1 jajko

Polewa kawowa:

 125 ml śmietanki kremowej 30%

 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

30 g masła

 200 g białej czekolady

 

oraz:

 200 g wiśni w syropie (we frużelinie)

25 g mlecznej czekolady, roztopionej

 


 Do miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon, cukier

i pokrojone na kawałeczki masło.

Rozetrzyj palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka.

Następnie dodaj jajko i zagnieć ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę.

  Zawiń w folię i wyłóż do lodówki na 1 godzinę.
Ciasto wyłóż pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia,

rozwałkuj na placek zbliżony do wymiarów formy

- razem z papierem przenieść ciasto do formy,

obetnij niepotrzebny papier.

Ciastem wyłóż spód i około 1 cm boków,

w razie potrzeby wylep brakujące miejsca ciastem palcami.

Cały spód podziurkuj widelcem i wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika

lub na około pół godziny.

Piekarnik nagrzej do 160oC (góra i dół bez termoobiegu).

Wstaw blaszkę z ciastem i piecz przez 35 minut.

Wyjmij z piekarnika.

Ze spodem obchodź się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy.


Do rondelka wlej śmietankę, dodaj kawę i kardamon.

Mieszając podgrzewaj, aż kawa się rozpuści.

Odstaw z ognia, dodaj masło i połamaną na kosteczki czekoladę,

mieszaj aż do powstania gładkiej polewy.

  Masę wylej na upieczony spód.

Pozostaw całość w chłodnym miejscu aby polewa zgęstniała

(około 1 godzina).

Wyłożyć wiśnie i ewentualnie polać roztopioną mleczną czekoladą.

 

Kuchnia,

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz