Makowiec bez dodatku ciasta (japoński)

Makowiec bez dodatku ciasta (japoński)

Ten makowiec chodził za mną jakiś czas.

Lubię makowce, ale wkurza mnie,

gdy kupuje makowiec w sklepie / cukierni ciasto jest zbyt suche.

Tu ten problem znika,

gdyż ciasta nie ma w tym...cieście;)

 

Smak będzie zależał od masy makowej,

której użyjemy dlatego najlepiej użyć sprawdzonej,

bądź zrobić samemu w domu.

 PYCHA!

 

 

 

Składniki:

850g masy makowej

(ja użyłam bakallandu)

6 średnich jabłek

5 jaj

(białka i żółtka oddzielnie)

8 łyżek kaszy manny

 

3 łyżki mleka kokosowego

czekolada mleczna

1 łyżka cukru pudru

 

 

 

 

Obrane jabłka zetrzyj na tarce - drobne oczka

i w raz z żółtkami oraz kaszą manną

 dodaj je do masy makowej.

Wymieszaj.

 

Białka ubij na sztywną pianę.

I delikatnie wmieszaj w masę makową.

Gotową masę przełóż do natłuszczonej

i wysypanej bułką tartą blaszki 25x30cm.

 

Piecz w 180 o C do suchego patyczka

(około 60 minut)

 

Mleczko wlej o garnuszka gdy będzie ciepłe

wrzuć połamaną na kostki czekoladę.

Gdy czekolada się rozpuści dodaj cukier puder

i mieszaj do połączenia się składników.

Odstaw do studzenia.

 

 

Gdy ostudzisz ciasto,

udekoruj je polewą czekoladową.

 

 Makowiec bez ciasta (japoński)

 

Na podstawie przepisu Doroty

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka