Makowiec bez dodatku ciasta (japoński)

Makowiec bez dodatku ciasta (japoński)

Ten makowiec chodził za mną jakiś czas.

Lubię makowce, ale wkurza mnie,

gdy kupuje makowiec w sklepie / cukierni ciasto jest zbyt suche.

Tu ten problem znika,

gdyż ciasta nie ma w tym...cieście;)

 

Smak będzie zależał od masy makowej,

której użyjemy dlatego najlepiej użyć sprawdzonej,

bądź zrobić samemu w domu.

 PYCHA!

 

 

 

Składniki:

850g masy makowej

(ja użyłam bakallandu)

6 średnich jabłek

5 jaj

(białka i żółtka oddzielnie)

8 łyżek kaszy manny

 

3 łyżki mleka kokosowego

czekolada mleczna

1 łyżka cukru pudru

 

 

 

 

Obrane jabłka zetrzyj na tarce - drobne oczka

i w raz z żółtkami oraz kaszą manną

 dodaj je do masy makowej.

Wymieszaj.

 

Białka ubij na sztywną pianę.

I delikatnie wmieszaj w masę makową.

Gotową masę przełóż do natłuszczonej

i wysypanej bułką tartą blaszki 25x30cm.

 

Piecz w 180 o C do suchego patyczka

(około 60 minut)

 

Mleczko wlej o garnuszka gdy będzie ciepłe

wrzuć połamaną na kostki czekoladę.

Gdy czekolada się rozpuści dodaj cukier puder

i mieszaj do połączenia się składników.

Odstaw do studzenia.

 

 

Gdy ostudzisz ciasto,

udekoruj je polewą czekoladową.

 

 Makowiec bez ciasta (japoński)

 

Na podstawie przepisu Doroty

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz