Makaron z pieczarkami, groszkiem i serem mascarpone

Obiecany jeden z dwóch przepisów makaronowych z książki
Idealny na deszczową niedzielę.
Składniki na 4 porcje:
1 łyżka oliwy
50g solonego masła
100g pancetty,
pokrojonej w kostkę
150g małych pieczarek,
pokrojonych w ćwiartki
150g świeżego lub mrożonego groszku
( ja dałam z puszki,
przepłukałam i dokładnie odsączyłam na sicie)
250g sera mascarpone
500g makaronu
50g świeżego startego parmezanu
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
(sól pominęłam)
Na dużej patelni wstawionej na średni ogień rozgrzej oliwę z masłem.
Na gorący tłuszcz wrzuć pancettę,
dopraw szczyptą pieprzu i podsmażaj mniej więcej 3 minuty,
by się lekko zarumieniła.
Dorzuć pieczarki i groszek,
podduś około 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do składników na patelni dodaj ser mascarpone,
dokładnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę
(na 500g makaronu potrzebujesz co najmniej 3 l wody).
Makaron gotuj al dente.
Gdy już jest gotowy, dokładnie go odcedź i wrzuć na patelnię z sosem.
Całość ponownie wstaw na ogień,
dosyp połowę parmezanu i dokładnie wszystko wymieszaj.
Podawaj natychmiast po przygotowaniu,
posypując każdą porcję pozostałym parmezanem.
Zostaw swój Komentarz