Makaron z pieczarkami, groszkiem i serem mascarpone

Makaron z pieczarkami, groszkiem i serem mascarpone

Obiecany jeden z dwóch przepisów makaronowych z książki

Gino D'Acampo.

Idealny na deszczową niedzielę.

 

Składniki na 4 porcje:

1 łyżka oliwy

50g solonego masła

100g pancetty,

pokrojonej w kostkę

150g małych pieczarek,

pokrojonych w ćwiartki

150g świeżego lub mrożonego groszku

( ja dałam z puszki,

przepłukałam i dokładnie odsączyłam na sicie)

250g sera mascarpone

500g makaronu

50g świeżego startego parmezanu

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

(sól pominęłam)

 

 

 

Na dużej patelni wstawionej na średni ogień rozgrzej oliwę z masłem.

Na gorący tłuszcz wrzuć pancettę,

dopraw szczyptą pieprzu i podsmażaj mniej więcej 3 minuty,

by się lekko zarumieniła.

Dorzuć pieczarki i groszek,

podduś około 8 minut, od czasu do czasu mieszając.

Do składników na patelni dodaj ser mascarpone,

dokładnie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

 

W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę

(na 500g makaronu potrzebujesz co najmniej 3 l wody).

Makaron gotuj al dente.

Gdy już jest gotowy, dokładnie go odcedź i wrzuć na patelnię z sosem.

Całość ponownie wstaw na ogień,

dosyp połowę parmezanu i dokładnie wszystko wymieszaj.

Podawaj natychmiast po przygotowaniu,

posypując każdą porcję pozostałym parmezanem.

 

 Makaron z pieczarkami, groszkiem i serem mascarpone

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka