Makaron z pesto szpinakowym i krewetkami

Makaron z pesto szpinakowym i krewetkami

Przepis zobaczyłam u Kingi Paruzel

i uwiodła ona mnie zdjęciem.

Lekko zmodyfikowane,

ale równie pyszne danie!

Zapraszam!

 

Składniki:

2 garści makaronu tagliatelle

2 garście szpinaku

garść startego parmezanu

oliwa

1 łyżka masła

1 papryczka chili

3 ząbki czosnku

500 g krewetek

garść płatków migdałowych

 pieprz

sól

 

 Krewetki oczyść z pancerzy i osusz papierowym ręcznikiem.

Czosnek przeciśnij przez praskę, a chili drobno posiekaj.

Makaron wrzuć do gotującej, osolonej wody

i gotować według instrukcji na opakowaniu, krócej o 2 min.

 Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy i dodaj łyżkę masła.

Wrzuć chili i czosnek.

Smaż około 1 min.

 Dodaj krewetki i obsmażaj je na złoty kolor około 3-4 min.

W osobnej misce umieść ze sobą szpinak, płatki migdałowe,

parmezan oraz 2 łyżki oleju.

Całość zblenduj.

 Kiedy makaron będzie już al dente odcedź go,

krewetki zdejmij z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz.

 Na patelnię wrzuć ugotowany makaron, dodaj pesto i całość wymieszaj.

Na samym końcu dodaj krewetki i dopraw pieprzem .

 

 Makaron z pesto szpinakowym i krewetkami

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka