Lekki pieczony pasztet z marchewką

Lekki pieczony pasztet z marchewką

Gdy ujrzałam ten przepis u Agaty wiedziałam, że muszę go zrobić.

Pyszny, zdrowy i ta marchewka....mmmm!

Pięknie i smacznie!

 

 

Składniki:

350 g wątróbki drobiowej

250 g piersi z kurczaka

200 g marchwi + 1 duża marchew

150 g pietruszki

100 g selera

2 średnie cebule

2 jajka + 1 białko

1 łyżeczka ziela angielskiego

odrobina zmielonych goździków

(ja pominęłam)

4-5 listków laurowych

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka imbiru

(nie lubię, więc też pominęłam)

1 łyżeczka ostrej papryki

2/3 łyżeczki czarnego pieprzu

2/3 łyżeczki pieprzu ziołowego

2/3 łyżeczki soli

50 g mielonego lnu

(ja dałam całe siemie lniane - 30g)

 

 

 

 

 

Wątróbkę, kurczaka oraz jarzyny (poza jedną, dużą marchewką i jedną cebulą)
gotuj w lekko osolonej wodzie wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim,
mniej więcej około godziny, po czym odstaw do ostygnięcia.

 

 

 

Składniki zmiel dwukrotnie wraz z jedną cebulą na surowo.

 

Do otrzymanej masy dodaj resztę przypraw
oraz jajka i mielone siemię lniane, dokładnie wymieszaj
i przełóż do formy o długości 30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.

 

Do masy włóż po środku surową marchew, dociśnij do połowy głębokości
i raz jeszcze wyrównaj całość za pomocą łyżki

 

 

 

Pasztet piecz przez 90 minut w 190 oC ,
po czym odstaw do całkowitego ostygnięcia.
 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka