Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie

Witam się po miesięcznej przerwie,

gorącym leczo wegetariańskim.

Temperatury mają spaść w nocy nawet do -4 oC,

więc na kolację cieplutkie leczo.

 

 

Składniki:

(mój przepis)

2 cukinie

3 średnie papryki

2 cebule

(mogą być czerwone)

2 ząbki czosnku

2 marynowane papryczki piri piri

150g pieczarek

bakłażan

300 - 400g przecieru pomidorowego

(zależy od gęstości, im gęstszy tym można dać więcej)

łyżeczka papryki w proszku

łyżeczka suszonego oregano

pieprz

oliwa

 

 

Obierz cebulę i czosnek - pokrój w kosteczkę.

Oliwę rozgrzej w dużym garnku.

Wrzuć cebulę z czosnkiem a po około minucie

(na małym ogniu) wrzuć papryczki

i zwiększ ogień.

Mieszaj, po dwóch minutach dodaj umytą, oczyszczoną

i pokrojoną w kostkę paprykę.

Gdyby zaszła taka potrzeba dolej odrobinę oliwy.

Dodaj do garnka umyte, oczyszczone

i pokrojone w plasterki pieczarki

oraz umytego i pokrojonego plasterki bakłażana.

Przecier pomidorowy wlej po kilku minutach,

dodaj paprykę w proszku i oregano.

Dopraw też pieprzem.

Przemieszaj, poczekaj do zagotowania i podawaj.

Najlepsze będzie z ryżem lub chlebem.

 

ps. do leczo można dodać także, kapary, pomidory

oraz marchewkę.

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka